Desaprenem la guerra a les aules

Campanya contra el militarisme que es cola en els llibres de text

Proposta de fitxa de revisió de llibres de text per al professorat.

Quan parlem d’educar per a una Cultura de Pau hem de tenir present certs principis en els nostres continguts i blocs temàtics, com són: els drets humans; la prevenció dels conflictes per mitjans pacífics; la lluita contra l’exclusió i la pobresa; la defensa del pluralisme i el diàleg intercultural.

El_Niu_EnekoPer educar per a una cultura de pau també ens referim al que en el seu moment la UNESCO va promulgar: “ja que les guerres naixen en la ment de les persones, és en la ment de les persones on han d’erigir-se els valors de la pau”.

Han passat més de setanta anys, i tal afirmació no pot estar més d’actualitat; ja que, ens agrade o no, continuem vivint en la tristament cita romana “Si vis pacem, para bellum” (si vols la pau, prepara’t per a la guerra). La realitat demostra que segles de preparació per a la guerra no han aconseguit la pau. Per què? Com a comunitat educativa, estaria bé fer-nos aquesta pregunta; ja que educar per a la pau també requereix d’una educació per a la crítica i per a la responsabilitat.

Des de la Campanya Desmilitaritzem l’Educació, moviment que reuneix més de 60 entitats del món educatiu, sindical, veïnal i social valencià, creiem que l’educació per a la pau és educar per a desaprendre les guerres i tot tipus de violències. No obstant açò, la representació d’ambdues es dóna cada vegada en més mitjans, entre ells els llibres de text. A través d’ells, es transmeten discursos i imatges que preparen les nostres ments per a la normalització de les violències. Sobretot, de la violència cultural, aquella que pretén, la destrucció, la negació i ocultament de la diversitat. Aquella que educa per a la desconfiança i por enfront del que és diferent i que, legitima les violències directes (agressions, guerres, violència de gènere, etc.); i les violències estructurals (comerç desigual, la fam, la misèria, el colonialisme).

Per aquest motiu, et demanem la teua valuosa col·laboració, com a educador o educadora per la pau, perquè ens faces arribar textos, imatges, cites i comentaris que trobes en els llibres de text d’inicial, primària, secundària i batxillerat que representen una apologia, una banalització o una normalització de la violència i el militarisme (per exemple descrivint el fet bèl·lic o les maquinàries de guerra sense informar dels seus efectes o conseqüències sobre la població civil o les societats).

També et proposem que participes en la nostra campanya de Twitter, publicant tuits amb fotos d’aquests textos i imatges amb l’etiqueta #Desaprendrelaguerra.

Precisament, des de la campanya venim denunciant que els valors que transmeten les institucions militars com l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme i especialment el recurs a la violència com a mètode per a la resolució dels conflictes, contradiuen els valors de pau i diàleg que han de nodrir l’educació dels i les estudiants.

La informació que ens proporciones serà estudiada i organitzada per a després dirigir-nos a les editorials corresponents i sol·licitar la seua revisió en noves edicions.

Si ho consideres adequat, planteja-ho al teu alumnat com a possible col·laborador. Despertar aquesta actitud d’investigació en un tema així pot servir de mitjà de sensibilització perquè els valors de la pau s’erigisquen en la ment del nostre alumnat i que li porte a forjar relacions humanes capaces de fer les paus. Sí, “paus” com a tantes formes de cura i cultura tenim els éssers humans entre nosaltres mateixos i la naturalesa. L’escola, precisament, és el lloc ideal per a entendre’ns com una comunitat en la qual totes i tots som interlocutors vàlids per a cuidar-nos, per a construir una societat de pau, i que la violència i la guerra no siguen opció.

Matèria Nivell Editorial i any Pàgina Text