Desmilitaritzem l’Educació demana a l’Ajuntament de València que no convide l’Exèrcit a Expojove 2019 i denuncia que hi va haver exposició de materials bel•licistes a l’anterior edició

València, 12 de desembre de 2019.- Les diverses organitzacions (pacifistes, antimilitaristes, sindicats d’ensenyament, d’estudiants, associacions de mestres, i de pares i mares) sota signants demanem a l’Ajuntament de València que en la pròxima edició d’Expojove 2019-2020 no estiga present l’exercit. Així ho hem fet constar en un escrit dirigit a l’alcalde de València Joan Ribó que hem presentat aquest matí per registre d’entrada al mateix Ajuntament a les 10h de matí. També hem desplegat una pancarta davant el balcó de l’edifici municipal amb el lema “Desmilitaritzem l’educació”.

En l’edició passada 2018-2019 se’ns va mentir quan ens van dir que “solament estaria present l’UME (Unitat Militar d’Emergència)” quan, en realitat, també va estar present la Unitat de Cavalleria Lusitània n.8 de l’exèrcit de terra (com consta en les darreres fotografies).

Considerem que l’Expojove és un espai lúdic on es fomenten valors positius relacionats amb la convivència, la cultura de pau, la inclusió, la tolerància, la sostenibilitat i la solidaritat entre els pobles.

Des d’una perspectiva crítica, entenem que els exèrcits, més enllà la presentació idíl·lica de la seua missió com a “garants o defensors de la pau”, serveixen a interessos econòmics i polítics més espuris de dominació geo-política (OTAN) i control de recursos naturals estratègics com el petroli (Iraq, Líbia) i el gas natural (Afganistan). Aquesta institució també promou valors incompatibles amb la Cultura de la Pau com són la combativitat, la xenofòbia, el foment de la imatge de l’enemic o l’ús de la violència en la resolució de conflictes (com es pot veure reflectit en les fotos de la passada edició). Bloquejant la llibertat, a l’exèrcit es tendeix a restringir o bloquejar el discerniment moral dels soldats sota la “cadena de comandament” que obliga a acatar les decisions dels superiors i “complir amb el deure”, per més que l’ordre cause danys a altres persones, sovint civils innocents. D’aquesta forma, innombrables assassinats i atrocitats s’han executat simplement per «complir ordres».

Amb aquestes consideracions, creiem que l’exercit no hauria d’estar present a l’Expojove com una possibilitat d’oci, entre altres, per als menuts i joves de la societat valenciana. No volem que es normalitze la presència de l’exèrcit i les armes als espais educatius. La militarització[1] dels espais educatius és una de les prioritats dels exèrcits, sobretot, per la seua efectivitat per a legitimar l’existència dels exèrcits, les armes i l’opció de la guerra, promoure els valors militaristes i atraure els joves per a un futur reclutament.

Per aquestes raons, reivindiquem que l’exèrcit no hi estiga present a l’Expojove com si fóra “una institució més”.

ARMES_NO_EDUQUEN_03

Desmilitaritzem l’educació, desmilitaritzem Expojove
lesarmesnoeduquen@gmail.com // lesarmesnoeduquen.wordpress.com // Declaració: https://goo.gl/forms/uULKr8wodKMp2xAo1

[1] La militarització és la tendència dels aparells militars d’una nació a assumir un control sempre creixent sobre la vida i el comportament dels seus ciutadans, siga per mitjans militars (preparació de la guerra, adquisició d’armament, desenvolupament de la indústria militar), o pels valors militars (centralització de l’autoritat, jerarquització, disciplina i conformisme, combativitat i xenofòbia) tendent a dominar cada vegada més la cultura, l’educació, la política i l’economia nacional, a costa de la institució civil.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s