Desaprendre la guerra

Campanya contra el militarisme que es cola en els llibres de text

Quan parlem d’educar per a una Cultura de Pau hem de tenir present certs principis en els nostres continguts i blocs temàtics, com són: els drets humans; la prevenció dels conflictes per mitjans pacífics; la lluita contra l’exclusió i la pobresa; la defensa del pluralisme i el diàleg intercultural.

El_Niu_EnekoPer educar per a una cultura de pau també ens referim al que en el seu moment la UNESCO va promulgar: “ja que les guerres naixen en la ment de les persones, és en la ment de les persones on han d’erigir-se els valors de la pau”.

Han passat més de setanta anys, i tal afirmació no pot estar més d’actualitat; ja que, ens agrade o no, continuem vivint en la tristament cita romana “Si vis pacem, para bellum” (si vols la pau, prepara’t per a la guerra). La realitat demostra que segles de preparació per a la guerra no han aconseguit la pau. Per què? Com a comunitat educativa, estaria bé fer-nos aquesta pregunta; ja que educar per a la pau també requereix d’una educació per a la crítica i per a la responsabilitat.

Des de la Campanya Desmilitaritzem l’Educació, moviment que reuneix més de 60 entitats del món educatiu, sindical, veïnal i social valencià, creiem que l’educació per a la pau és educar per a desaprendre les guerres i tot tipus de violències. No obstant açò, la representació d’ambdues es dóna cada vegada en més mitjans, entre ells els llibres de text. A través d’ells, es transmeten discursos i imatges que preparen les nostres ments per a la normalització de les violències. Sobretot, de la violència cultural, aquella que pretén, la destrucció, la negació i ocultament de la diversitat. Aquella que educa per a la desconfiança i por enfront del que és diferent i que, legitima les violències directes (agressions, guerres, violència de gènere, etc.); i les violències estructurals (comerç desigual, la fam, la misèria, el colonialisme).

Per aquest motiu, et demanem la teua valuosa col·laboració, com a educador o educadora per la pau, perquè ens faces arribar textos, imatges, cites i comentaris que trobes en els llibres de text d’inicial, primària, secundària i batxillerat que representen una apologia, una banalització o una normalització de la violència i el militarisme (per exemple descrivint el fet bèl·lic o les maquinàries de guerra sense informar dels seus efectes o conseqüències sobre la població civil o les societats).

També et proposem que participes en la nostra campanya de Twitter, publicant tuits amb fotos d’aquests textos i imatges amb l’etiqueta #Desaprendrelaguerra.

Precisament, des de la campanya venim denunciant que els valors que transmeten les institucions militars com l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme i especialment el recurs a la violència com a mètode per a la resolució dels conflictes, contradiuen els valors de pau i diàleg que han de nodrir l’educació dels i les estudiants.

La informació que ens proporciones serà estudiada i organitzada per a després dirigir-nos a les editorials corresponents i sol·licitar la seua revisió en noves edicions.

Si ho consideres adequat, planteja-ho al teu alumnat com a possible col·laborador. Despertar aquesta actitud d’investigació en un tema així pot servir de mitjà de sensibilització perquè els valors de la pau s’erigisquen en la ment del nostre alumnat i que li porte a forjar relacions humanes capaces de fer les paus. Sí, “paus” com a tantes formes de cura i cultura tenim els éssers humans entre nosaltres mateixos i la naturalesa. L’escola, precisament, és el lloc ideal per a entendre’ns com una comunitat en la qual totes i tots som interlocutors vàlids per a cuidar-nos, per a construir una societat de pau, i que la violència i la guerra no siguen opció.

Proposta de fitxa de revisió de llibres de text per al professorat.

Matèria Nivell Editorial i any Pàgina Text

Campanya “Desmilitaritzem l’Educació”

Antimilitaristes-moc, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Grup Cristià Antimilitarista, FAMPA-València, STEPV, CCOO-PV Ensenyament, CGT-PV, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Plataforma Cremona, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, Associació Brúfol, Plataforma per l’Educació Pública d’Aldaia-Barri del Crist-Alaquás, AMPA “Pare Català”, Entrepobles, Setem CV, Fundació Horta-Sud, Acció Cultural del País Valencià, HOAC València, Trobada de plataformes comarcals, Gent de l’Horta, REAS-PV, Asociación Quera, Asociación de Vecinos de Orriols, Associació de Veïns i Veïnes “Amics de la Malva”, Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Ciutat Vella Batega, 15M Massanassa, Asociación Agentes de Igualdad de Oportunidades CV-IOCOVA, Asociació del Camp a la Taula, Plataforma Salvem Portocolom, Asoc. de personas desempleadas y en precariedad de Benimamet (APDPB), Escola de Cases, Arrels Estivella, Obrim Fronteres, Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, Colectivo Miradas, Estrela Roja de Benimaclet, Societat Coral El Micalet, La Tetera – Espai de dones, Mujeres contra el cambio climático, Col·lectiu Feminista per l’Alliberament Animal, Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, Sindicat d’Estudiants, Ràdio Klara 104.4FM, Ràdio Malva 104.9FM, Dimonis de Campanar, Foro Alternativo de la Inmigración del PV, Associació “La Tenda de Tot el Món”, Asociación Valenciana de Ingeniería Sin Fronteras, SOS Racisme PV, Asociación Intercultural África en la Diáspora, Assoc. Candombe,Mesa d’Entitats de Solidaritat amb els Immigrants, Koordinadora En Peu de Pau, Asociación Teriyá, Grup de Rectors i Seglars del Dissabte, València, en Comú, Consell de la Joventut de Barcelona, SIOF (Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal a la Despesa Militar), Grup Eirene.

 

 

Campanya “Desmilitaritzem l’Educació, desmilitaritzem Expojove”
lesarmesnoeduquen@gmail.comhttps://lesarmesnoeduquen.wordpress.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s